7 saker du behöver veta om Googles projekt Ara

Googles modulära telefon kommer skapa en möjlighet att bygga en telefon som är anpassad efter dina behov. Tyvärr kommer den inte bli tillgänglig i år. Men möjligheten är stor att den lanseras 2015.

 

Projekt Ara är en del av Advanced Technology and Projects (ATAP) gruppen. Gruppen är vad Google har kvar efter sin försäljning av Motorola till Lenovo. Projektet är ett stort uppdrag för att skapa en smartphone som är byggd på en opensource hårdvaruplattform. Användare kommer bölja med en grund som kallas Endo och därefter lägger man till moduler som lägger till extra funktioner i telefonen.

 

Dessa moduler kan vara en kamera, batteri, trådlös radio och mycket annat som olika partners kommer på. Modulerna kommer kunna bytas under drift. De ger användaren möjligheten att skapa en telefon som fungerar precis hur de vill. För avancerade användare som behöver mycket batteritid kan man lägga till 2 batterier på Endo. Om telefonen ska bli din huvudkamera så kan du lägga till den bästa kameramodulen som är tillgänglig.

 

Dessa moduler kommer att byggas av olika utvecklarna som använder sig av en MDK (modul Developers Kit) som har släppts för några dagar sedan. Detta sättet att bygga en telefon kan gynna både användare och utvecklare.

 

  • Tillgänglighet: Telefonen är fortfarande i tidigt utvecklarstadie. Men en inledande telefon väntas någon gång under 2015.
  • Pris: Google hoppas kunna presentera en grå grundversion av telefonen på marknaden som bara kommer kosta 50dollar i tillverkningskostnader. Men Paul Eremeko, chef för Projekt Ara var snabb på att kommentera att det inte kommer vara priset på marknaden utan att det är tillverkningskostnad. Men Google planerar också skapa en mer avancerad version som kommer kosta runt 500 dollar i tillverkningskostnad.
  • Storlek: Google har bara visat upp en ”medium” prototyp av Ara. Storleken är ungefär samma som en Iphone eller en Samsung Galaxy S5. Men i MDK:n finns två andra storlekar beskrivna en mini och en stor för fans av Samsung Galaxy Note.
  • Moduler: Det finns plattor som kallas för moduler. De kommer vara anslutna till telefonens skelett, Känd som Endo via elektormagneter. När telefonen skickar en ”på” signal så skapara en solid koppling mellan Endo och modulen. När telefonen skickar en ”av” signal så släpper magneterna kopplingen mellan Endo:n och modulen. Det som är bra med magneterna är att de inte behöver konstant laddning utan det räcker med signalen för att sätta hålla ihop Endo och modulen. Modulerna kommer tillverkas av olika utvecklare som kommer använda sig av open källkod baserad MDK.  Kameror, antenner, batterier, processorer och mycket annat passar in i en modul. Det kommer också finnas möjlighet för att skriva ut skal för modulerna med hjälp av en 3d skrivare.
  • Köp av moduler: Google kommer lansera en e-handelsplatform som kommer fungera vid sidan av Google Play affären. Allt kommer fungera som om att köpa en app, fast man köper moduler istället.
  • Uppdatering av Android: För närvarande så har inte Android stöd för modulärasystem. Men Google planerar att uppdatera Android och lägga till stöd för det under början av 2015.
  • Moduler kan ha flera funktioner: En modul kan stödja så många funktioner som utvecklare kan klämma in i den. En skärm kan ha ett litet batteri för att utöka batteritiden. Ifall batteriet får plats i modulen fysiskt.

 

Google satsar på en framtid där man uppdaterar moduler med funktioner istället för att uppdatera en hel telefon. Om Google kommer hitta utvecklare kommer de starta en framtid där man byter enskilda bitar istället för en hel telefon.

Jag har goda erfarenheter av att designa moderna och användarvänliga hemsidor med hjälp av HTML5 och CSS3. Jag anpassar hemsidor för olika plattformar T.ex. mobiler och surfplattor, för att kunna tillfredsställa alla användare. Jag använder mig även av jQuery vilket gör hemsidorna mer responsiva, interaktiva och användarvänliga. Dessutom har jag väldigt mycket erfarenhet med dynamiska webbsystem och hantering av MySQL databaser med PHP.
Privacy Policy