14 steg på hur man ökar datatrafiken till din blogg

Öka trafik

Trafiken är en av de viktigaste parametrarna för din blogg, ju fler människor som hittar din blogg, ju fler människor som kommer att läsa dina inlägg. Om du är redo och villig att ha din blogg beundrade i en gemenskap bör du prova några olika metoder för att öka blogg trafik. Du kommer att skapa bättre innehåll i slutändan och förmodligen ha dussintals nya tittare varje dag.

Välj en klatschig och beskrivande titel

Titeln på din blogg är en av de första saker som läsarna kommer att se och en av de faktorer som sökmotorer använder för att avgöra vad din blogg handlar om. Titeln på din blogg bör låta läsarna veta direkt vad din blogg handlar om. Det ska vara lätt att komma ihåg, inte för lång och inte alltför lik en annan webbplats namn. Ha det här i åtanke när du väljer ett domännamn också. Märkligt stavade ord kommer att kasta bort folk, och gör det svårare för din blogg att bli minnesvärd.

Fokusera på din design

Det första folk lägger märke till när de besöker din blogg är hur det ser ut även om det gamla ordspråket säger att man inte ska döma en bok efter omslaget, är det inte alltid sant för en blogg. Om du vill att folk ska stanna på din blogg bör du ha en snygg design.

Organisera ditt innehåll

Om du har en snygg design och bra innehåll måste du se till att ha bra organisation på allt material. Om läsarna inte hittar det de letar efter på ett lätt sätt kommer de att vara mycket mindre sannolikt att de besöker din sida igen eller att de rekommenderar din blogg till andra. Skapa en navigeringsfältet längst upp på sidan eller i en kolumn med länkar till vanliga artiklar. Dessutom ska du inrättade ett ”tagg”-system där du kan tagga artiklar med sökord eller fraser som kommer att göra det lättare för läsarna att söka.

Fokusera på din målgrupp

Även om du förmodligen vill ha alla till att börja läsa din blogg bör du oftast välja en specifik målgrupp som kommer att utgöra den primära läsekretsen. Titta på populära bloggar som liknar din eller hur du vill att din ska vara och emulera hur de fångar sin publik med hjälp av innehållet. Genom att skapa specifika, detaljerade innehåll snarare än allmänt och vagt innehåll kommer din målgrupp att vara mer benägna att bli återkommande läsare och att dela din blogg regelbundet.

Lägg till intressanta bilder

Människor är visuella och de är mer benägna att läsa en artikel eller blogginlägg om det finns bilder som åtföljer den. Om du är en fotograf eller grafisk formgivare bör du använda ditt kreativa kunnande för att förbereda bilder som passar innehållet i varje enskilt blogginlägg du skapar. Om du inte är så konstnärig kan du använda bilder från webben som du har tillstånd att använda.

Förbättra ditt skrivande

Så nu är folk fångade på utseendet av din blogg, men nu måste du ge riktigt bra innehåll för att hålla dem kvar på din blogg. I allmänhet bör bloggar skrivas med en lättsam ton och med ett lätt ordförråd som alla förstår (om det inte är en akademisk eller på annat sätt specifik blogg). Få din blogg optimerad för sökmotorer (SEO optimerad) genom att använda vanliga sökfrågor i hela ditt skrivande. Detta kommer att flytta din blogg närmare till toppen av sökmotorernas sidor och även göra människor mer benägna att läsa dina inlägg.

Undvik förkrossa dina läsare

När du är full av inspiration eller om du har en hel del att säga kan det vara lätt att skapa blogginlägg, designer, bilder och innehåll som är imponerande för tittarna. Försök att hålla varje enskilt inlägg relativt kort, bryta upp breda ämnen i flera, kortfattade artiklar. Dessutom undvika massor av jämförande annonser, bilder och länkar spridda runt ändarna för din sida.

Välj innehåll som kommer att stå kvar

Detta kan vara svårt beroende på vilken stil din blogg har men om du fokuserar på att skriva artiklar som inte är ”trendiga”, kommer du förmodligen ha många fler läsare i det långa loppet. Om du skriver om en modefluga, sätt in det i en artikel som sannolikt kommer att förbli populär för mer än ett par månader. På så sätt kan man nästan garantera en framtida läsarkrets, särskilt om din sida får gott om träffar från början. Att skriva om saker som är populära i ögonblicket kan ge dig en kort skur av läsare, men efter några veckor att antalet kommer sannolikt att krympa betydligt.

Länka till dig själv

Om du har ett lager av blogginlägg som du redan har publicerat, tveka inte att ge dem en shout-out i dina nya inlägg! Läsarna kommer att dras djupare in i din blogg med varje länk och vara mer benägna att stanna kvar och även utforska lite om du ger massor av länkar till dina andra inlägg. Sätt dem obemärkt in i ditt skrivande genom att använda ord eller fraser i en mening i färgade hyperlänkar som inte försämrar  eller distrahera från resten av ditt innehåll.

Publicera inlägg regelbundet

Om du har bra innehåll, men bara publicerar inlägg en gång i månaden kommer även de mest lojala anhängare till slut dö ut på att vänta på en uppdatering från dig. Försök att ställa in ett regelbundet blogga schema, så att du publicerar åtminstone en gång i veckan. Tänk på, ju mer du lägger upp, desto fler chanser har du att få läsare.

Använd sociala medier för att marknadsföra din blogg

Kanske det mest effektiva sättet att främja en läsarkrets utan dina vänner och familj är att marknadsföra din blogg på sociala medier. Även om det kan vara svårt att hantera flera konton är det bra om du finns på några åtminstone. Med hjälp av sociala medier kommer du förmodligen att märka en betydande ökning av tittare.

Delta i andra bloggar

Om du är en ivrig läsare av andra bloggar i din genre har du antagligen märkt att folk kommer att kommentera med länkar till sina egna bloggar i slutet av populära inlägg. Kommenterarer ensamt är ett utmärkt sätt att få ditt namn och dina idéer ut i världen, men om du kan lägga till en länk till din blogg kommer du förmodligen ta några uppmärksamma läsare. Detta är bra, eftersom de människor som klickar sig fram till din blogg kommer sannolikt vara några av de mest lojala, möjligen få dig en fast följare.

Publicera inlägg rätt tid

Om din målgrupp är vuxna män över 50 års ålder är det förmodligen inte bra att alltid lägga upp nytt innehåll vid midnatt. På samma sätt är det inte så bra om du lägger upp på hur man gör den perfekta nyårsaftons dekoration för ett party dagen före eller efter nyårsafton. Håll din målgrupp och ditt innehåll i åtanke när du väljer ett datum och tid för att lägga upp en uppdatering.

Skriv om andra bloggare

Ibland när man läser andra bloggar märker man ibland att de ger shout-outs till blogginlägg eller blogg författare som de beundrar. När detta är gjort, kommer författaren oftast publicera det på nytt som ett slags hedersutmärkelse. Om du verkligen är inspirerad av en viss person eller någon blogg kan du länka den på din egen blogg och skicka ett mail eller kommentar till författaren. 

Vi har andra inlägg som också kan hjälpa dig att öka trafiken till din blogg:

Guide för gästbloggare

Den kompletta nybörjarguiden till SEO

Privacy Policy