Är det säkert att handla online?

handla online

Miljontals av transaktioner försigår varje dag på nätet. Man handlar det mesta här, från matkassen till en ny bil. Samtidigt hör man ibland historier i media om hur folk blivit lurade när de handlat på nätet, så många undrar hur säkert det egentligen är att handla online.

Det finns helt klart bedragare på nätet, som på andra ställen. Man ska inte lita på allt man ser och helst göra vissa kontroller innan man köper något. Till att börja med ska man se upp om en vara är allt för billig. Om det verkar för bra för att vara sant så ska man dra öronen åt sig. Speciellt när det kommer till märkesvaror som man vet ligger i en viss prisklass. Om säljaren bara har ett sorts betalningssätt så ska man också vara extra försiktig. De flesta seriösa nätbutiker har flera betalningsmöjligheter.

Man kan se runt lite på nätet och söka på butikens namn. Då kan man se om någon haft dålig erfarenhet med dem eller om det är okej att handla här. Många skriver om liknande saker i olika forum eller diskussionsplatser. Vanligtvis kan man lita på de större, välkända nätbutikerna som funnits en tid. För att inge förtroende och verkligen visa att man är en ordentlig butik har många anknutit sig till Trygg e-handel. Detta innebär att de blivit kontrollerade och bedömts säkra.

Det finns även en skillnad i säkerhet om man använder bankkort eller kreditkort. Med ett bankkort dras pengarna direkt från kontot och man blir själv ansvarig om något går fel. Men om man betalar med ett kreditkort så omfattas man av konsumentkreditlagen och kreditbolaget kommer emellan. Ett annat alternativ är att använda E-kort, det är ett sorts tillfälligt kort som bara gäller för en viss summa och under en viss tid. Det är speciellt bra när man inte är riktigt säker på att man vill lämna ut sina vanliga bankuppgifter.

Faktum är att man ska vara mycket försiktig med att lämna ut några personliga uppgifter, vare sig det handlar om person- eller telefonnummer. En butik behöver inte en massa uppgifter för att kunna genomföra handeln, det kan vara ett sätt att komma åt känslig data. När man betalar mot faktura bör det räcka med personnumret, så de kan göra en kreditkontroll. Om man betalar i förskott behöver de egentligen bara en adress dit varan ska levereras. Seriösa butiker visar också klart och tydligt hur man kan nå dem. De har sina kontaktuppgifter väl synliga, om inte bör man tänka efter innan man handlar från dem.

Jag har goda erfarenheter av att designa moderna och användarvänliga hemsidor med hjälp av HTML5 och CSS3. Jag anpassar hemsidor för olika plattformar T.ex. mobiler och surfplattor, för att kunna tillfredsställa alla användare. Jag använder mig även av jQuery vilket gör hemsidorna mer responsiva, interaktiva och användarvänliga. Dessutom har jag väldigt mycket erfarenhet med dynamiska webbsystem och hantering av MySQL databaser med PHP.
Privacy Policy