Athena – Nya Chrome OS

chrome-os-athena

Många tycker att den nya Chrome OS inte alls är så snygg. Häromdagen visade Chrome entusiasten Francois Beaufort ett screenshot av den nya designen. Det kallas för Athena projektet och har egentligen inte kommit så långt ännu. Det man börjat med är en rad olika fönster och ett system för att gå mellan dem. Trots att man fortfarande arbetar på att utveckla det tycker en del att det man sett inte bådar gott för en estetiskt lagd person.

Förvandlingen passar ihop med hur Android L hoppar mellan olika appar, så att det inte är en klar skillnad mellan att vara ansluten till nätet eller offline. Men vad man kan fråga sig är om detta verkligen är bättre för en PC med touch och tangentbord. Eller var det kanske bättre med de tabbar man alltid haft? Speciellt som så mycket med Chrome OS handlar om själva nätläsaren.

Hittills har Chrome OS redan gjort fina framsteg i att verkligen fungera och se bra ut. Dagens Chromebook känns mycket mer som en vanlig PC nu, med ett stationärt operationssystem. Man har en Start meny typ App launcher, Chrome appar som fungerar utanför nätläsaren och flera andra saker som fungerar mycket bra offline. När man ser Beauforts screenshot så undrar en del om man kommer att förlora Chrome OS funktioner för att det ska passa in i Googles estetiska designer.

Man kan tycka att Athena påminner lite om en Apple tidsmaskin, även om den faktiskt passar in med Googles Material Design fokus, just den nya estetiska upprensningen som går genom den kommande Android L och snart även andra av Googles tjänster. Men det är ändå svårt att förstå hur det kan vara bättre med flera olika fönster samtidigt istället för de tabbar man har idag.

För den som använder Chromebook varje dag kan det kännas jobbigt när man byter ut sånt som fungerar bra. Men eftersom Athena fortfarande är på ett mycket tidigt stadium, och man bara sett ett enda screenshot, är det bara att vänta och se.

 

Jag har goda erfarenheter av att designa moderna och användarvänliga hemsidor med hjälp av HTML5 och CSS3. Jag anpassar hemsidor för olika plattformar T.ex. mobiler och surfplattor, för att kunna tillfredsställa alla användare. Jag använder mig även av jQuery vilket gör hemsidorna mer responsiva, interaktiva och användarvänliga. Dessutom har jag väldigt mycket erfarenhet med dynamiska webbsystem och hantering av MySQL databaser med PHP.
Privacy Policy