Avoideer

Avoideer

Varje år krockar tusentals bilar med vilda djur. Bara i Storbritannien så har man cirka 74 000 kollisioner med hjortar. Detta leder till stora skador, och många bilister dör i krockarna. Trots det faktum att man varnar för dessa djur och uppmuntrar bilisterna att vara försiktiga kan man aldrig säga exakt var och när ett djur finns. Tills nu, när appen AvoiDeer har kommit.

Denna app AvoiDeer är ett samarbete mellan en norsk uppfinnare och en engelsk tekniker. Det är gratis att ladda ner den för en prövoperiod på 30 dagar, och om man vill köpa den obegränsade varianten kostar det mindre än en dollar. Appen bygger på samarbete, och kan vara precis vad som behövs för att minska antal olyckor.

När man ser ett vilt djur så meddelar man det till appen. Denna registrerar position och tid. När man har mer än ett meddelande i samma område så skickar man ut ett alarm. Ett alarm som både hörs och syns på telefonen, så man verkligen kan vara på sin vakt. Efter 30-60 minuter efter rapporteringen tas alarmet bort, och efter 12 timmar så tas själva registreringen bort. Detta gör det mindre troligt att man får falskt alarm, men ger ändå gott om tid till att vara försiktig.

Appen använder inte vanlig GPS, eftersom det tar väldigt mycket batteri. Istället har man en annan sorts position mätare som inte tar lika mycket energi. I Norge så dödas 1 300 älgar varje år, och i USA har man över 1 miljon kollisioner som förorsakas av hjortar. Detta är stora siffror, och väldigt ofta så leder det till personförluster och stora skador. Om man kan undvika bara en bråkdel av dessa olyckor med en liten app så är det verkligen värt det.

Förutom att varna när man faktiskt sett ett djur, så varnar AvoiDeer även när man kommer in i ett område med hög risk för kollisioner. Metoden med att rapportera vad man ser har använts med stor framgång inom andra områden. Det kallas för crowdsourcing och bygger på principen att om flera ser det samma så varnar man. Appen har använts i Skandinavien sedan mars, och man har nu lagt ut den för internationellt användande.

När man kör i ett område med mycket vilda djur ska man alltid vara försiktig, men när man kör flera mil genom skog kan det vara svårt. Med AvoiDeer kommer det att bli ännu lättare att vara uppmärksam och därmed kunna undvika olyckor.

appstore

Jag har goda erfarenheter av att designa moderna och användarvänliga hemsidor med hjälp av HTML5 och CSS3. Jag anpassar hemsidor för olika plattformar T.ex. mobiler och surfplattor, för att kunna tillfredsställa alla användare. Jag använder mig även av jQuery vilket gör hemsidorna mer responsiva, interaktiva och användarvänliga. Dessutom har jag väldigt mycket erfarenhet med dynamiska webbsystem och hantering av MySQL databaser med PHP.
Privacy Policy