Behöver man en VPS för sin hemsida?

Internet känns som en djungel för många, medan andra ser på det som ett smörgåsbord, fullt av möjligheter. Därför använder man det också på olika sätt, bland annat beroende på hur mycket tid och möda man vill lägga ner på det.

De allra flesta inser vikten av att ha en hemsida, man kan nästan inte existera i affärsvärlden idag om man inte har en. Skilllnaden är hur man sätter upp den och var. Om man inte kan så mycket om datorer, och kanske inte heller har tid eller lust att lära sig, är vanligtvis det bästa alternativet ett vanligt webbhotell. Den stora skillnaden mellan olika lösningar är hur stor kapacitet eller minne man får, hur snabbt det fungerar och vilken upptid servern har. Man har vanligtvis support, antingen på svenska eller engelska. Det kan vara via telefon eller email, men man har alltid möjligheten att få hjälp. Denna typ av webbhosting är bra för den som vill ha allt packat och klart.

Sedan finns det andra alternativ för den som kanske vuxit ur de vanliga webbhotellen och är redo att pröva på något själv. Man kan en del och är intresserad av att lära sig mer. Då kan vps vara en bra idé. Vps står för Virtual Private Server, eller virtuell server. Det är en instans eller uppdelning av en faktisk server, man delar upp den och simulerar olika servrar.

En fördel med vps är säkerheten, eftersom det körs med sitt eget operativsystem. Man har också möjlighet att installera egna program på servern som man sedan kan använda för drift av olika webbtjänster. Detta gör det till ett likvärdigt alternativ till en dedikerad server. Som med mycket annat har man utvecklat olika sätt som gör vps mer användarvänligt, med kontrollpaneler som gör en hel del av arbetet.

När man har sin hemsida på ett webbhotell delar man plats med många andra användare. Så om någon har extra många besökare en dag kan detta påverka alla andra negativt. Platsen är begränsad. På en VPS har man istället en fast kvota, man vet precis hur mycket CPU/RAM  och lagring man har. Oavsett vad andra gör så fungerar ens sida väl. Så man kan säga att VPS är ett steg uppåt, och att det är bra för de som är beredda att jobba lite extra för sin hemsida. Man får göra allt själv- konfigurering, uppdatering och underhåll. Men för många är det väl värt mödan.

Jag har goda erfarenheter av att designa moderna och användarvänliga hemsidor med hjälp av HTML5 och CSS3. Jag anpassar hemsidor för olika plattformar T.ex. mobiler och surfplattor, för att kunna tillfredsställa alla användare. Jag använder mig även av jQuery vilket gör hemsidorna mer responsiva, interaktiva och användarvänliga. Dessutom har jag väldigt mycket erfarenhet med dynamiska webbsystem och hantering av MySQL databaser med PHP.
Privacy Policy