En fantastisk PC som använder kopparskum för kylning

SilentPowers PC

Det ser kanske ut som en burk med smörgåskrasse, men egentligen så är det den senaste uppfinningen som kallas Silent Power. Nu letar de efter bidrag för sin uppfinning, genom att ha en kampanj där man kan förhandsbeställa datorn. Vad man får är en ultraliten PC som är mycket kraftfull. Samt många löften och ambitiösa projekt som måste hållas.

Koppartrådarna kan tyckas se löjliga ut eller unikt fantastisk, allt beror på ens perspektiv. Enligt Silent Power så fungerar metallskummet genom att leda ut värme från datorn. När man inte längre behöver fläktar för att PCn ska fungera blir det hela mycket tystare och coolare. När man ser på metallskummet kommer man osökt att tänka på damm. Men det är inget problem eftersom man kan dammsuga skummet, trots att detta låter något skrämmande.

Silent Power använder alltså ett metallskum gjort av koppar. Denna metall är den bästa när det kommer till att sprida värme. Eftersom det hela är ett virrvarr av trådar, som ett skum, blir det en enorm yta som avdunstar värmen. Inne i skummet blir det varmare, men denna luft utvidgar sig och dras till ytan. Det blir som en mikrocirkulation som avdunstar värme så effektivt att man inte behöver några fläktar. Samtidigt så kan man använda sig av kraftigare maskinvara eftersom koppartråden leder bort värmen på ett så bra sätt.

Kopparkyld dator

SilentPowers PC konfiguration är en quad-core, Intel Core i7-4785T processor, 8GB till 16GB RAM och antingen en 500GB hårddisk eller en 1TB SSD, beroende på vilken konfiguration man väljer. Maskinen inkluderar även fyra USB 3.0 portar, HDMI, DisplayPort, DVI, Gigabit ethernet, audio-in och ut portar, och en sensor på framsidan som kan känna om det är något stort som rör sig i närheten.

Det är tre personer som håller på och utvecklar denna nya SilentPower PC, nämligen Holger Ficht, Stefan Klaussner och Michaela Leimberger. De har tagit de enskilda modulerna som vanligtvis finns på en dator- moderkort, grafikkort, ljudkort, osv, och satt ihop det på ett enda moderkort.

Man meddelar att man delat upp det stora moderkort med alla dess komponenter i tre olika nivåer. De varmaste delarna (CPU, GPU) sitter uppepå. I mitten finns det vissa kontroller. Och på den undre moderkort nivån finns SSD-chips, osv. Allt sitter fast på moderkortet. Därför behöver man inte plats för kablar och hopkopplingar, till exempel. Det enda som behövs är enstaka delar från OEM, som Intel-CPU, Nvidia-GPU, osv. Resten har de utvecklat själva.

Tack vare denna  speciella konstruktion kan man få plats i Silent Power mini-PCn med sånt som man vanligtvis inte får plats med i en liten dator (6.3×3.9×2.75 tum). Maskinen kommer till exempel att inkludera Nvidia GeForce GTX 760 grafik, trots det faktum att denna vanligtvis är 9 tum lång. Enligt tillverkarna så är ju en GTX 760 större än ett grafikkort men genom att utnyttja all den plats man har kan man passa in det ändå. Till exempel har man flera olika lager eller nivåer, med en ovan- och undersida. Genom att dela upp komponenterna på olika ställen kan man få in dem alla.

Nu uppstår naturligtvis frågan om Silent Power kommer att klara av det? Det ser väldigt bra ut på papper, men det finns fortfarande flera stora frågetecken. Man har hittills bara släppt bilder på mycket tidiga prototyper. De 60 000 USD som man försöker samla ihop är en relativt liten summa för att kunna utveckla och förbättra denna design.

Det många har i åtanke är det faktum att detta inte är första gången som gruppen bakom Silent Power har försökt samla ihop pengar till ett av sina projekt. Tidigare blev det hela avblåsta av Indiegogo, vilket lett till att de försöker på egen hand nu. På sin blogg skrev man om detta i ett inlägg i juni. Hur Indiegogo avbröt dem två gånger, utan varning och förklaring. Samt hur de inte svarar på sin email.

Även om Silent Power är helt lagligt väcker dock Indiegogos reaktion en viss tveksamhet, speciellt när man ser på PCns ovanliga design. Den kommer inte att säljas om de inte når upp till sitt mål på 60 000 dollar i förhandsbeställningar, och i så fall kan man hoppas på våren 2015. Man har lovat att ge tillbaka alla pengarna om man inte når sitt mål. Man har också möjlighet att be om pengarna tillbaka utan anledning inom 60 dagar. Huruvida detta löfte kommer att hållas om man får problem med produktionen framgick inte. Priserna på PCn ligger runt 1 000 dollar- det handlar trots allt om en liten, kraftig och passivt avkyld PC. Och en som inte riktigt existerar ännu.

Den 3 augusti 2014 rapporteras det att Paypal har frusit Silent Powers konto. Det är nu ganska uppenbart att det lönar sig att vänta lite innan man börjar investera pengar i detta projekt.

Jag har goda erfarenheter av att designa moderna och användarvänliga hemsidor med hjälp av HTML5 och CSS3. Jag anpassar hemsidor för olika plattformar T.ex. mobiler och surfplattor, för att kunna tillfredsställa alla användare. Jag använder mig även av jQuery vilket gör hemsidorna mer responsiva, interaktiva och användarvänliga. Dessutom har jag väldigt mycket erfarenhet med dynamiska webbsystem och hantering av MySQL databaser med PHP.
Privacy Policy