Facebook sätter dela med vänner som standard

Facebook

Facebook justerar sina privatinställningar igen, men den här gången är det tänkt att begränsa vem som kan se dina inlägg. Ja, det är nästan chockerande att Facebook nu vill att användarnas standardinställning ska vara ”bara för vänner” i motstats till helt och hållet offentligt.

Företaget har till och med en liten glad blå dinosaurus som hoppar fram för att vara säker på att du märkt det. Han kommer också att vara där som en guide för att ta dig igenom ett helt nytt ”Privacy Chekup” verktyg som Facebook kommer att släppa under sommaren. I princip handlar det om en steg-för steg guide som navigerar alla de labyrinter som är Facebooks sharing inställningar.

Facebook justerar också inläggens gränssnitt på nätet och sina mobilappar så att det är mer tydligt vem som kommer att se dina inlägg innan du klickar på knappen och skickar dem till Facebooks bottenlösa minnesvalv.

Så vad betyder allt det här? Har Facebook plötsligt förändrat sig själv till ett skinande ljus av privatliv som alla andra sociala nätverk kommer att försöka imitera? Det verkar högs otroligt. Men genom att begränsa privat inställningarna som standard är helt klart ett sätt att få användarna att slappna av, och  när de slappnar av är det mer troligt att de delar med sig oftare.

Facebook bryr sig inte om ifall hela världen inte kan se dina inlägg. De skulle troligtvis föredra att du delar med dig mer men till färre personer. Ju mer intima detaljer du delar med dig av ditt liv, desto mer härliga data kan Facebook marknadsföra till sina reklampartners.

Och det är de nära förhållanden som du har på Facebook som är riktigt värdefulla från ett marknadsföringsperspektiv. Det faktum att jag tycker om Yoohoo och Moon Pies kommer är viktigare för mina vänner än för främlingar som råkar länka till mitt nätverk. Facebook vet detta, och dessa justeringar kommer troligen att göra det möjligt för dem att ta bra betalt av företag som vill satsa på mer målsinriktad reklam.

Men om du ändå redan använder Facebook är det bra att de låser in saker lite grann. Det är i alla fall trevligt att veta att det finns en något mindre risk att en av dina vänner kommer att posta en komprometterande festbild som skulle kunna få dig avskedad.

 

Jag har goda erfarenheter av att designa moderna och användarvänliga hemsidor med hjälp av HTML5 och CSS3. Jag anpassar hemsidor för olika plattformar T.ex. mobiler och surfplattor, för att kunna tillfredsställa alla användare. Jag använder mig även av jQuery vilket gör hemsidorna mer responsiva, interaktiva och användarvänliga. Dessutom har jag väldigt mycket erfarenhet med dynamiska webbsystem och hantering av MySQL databaser med PHP.
Privacy Policy