Förklaring av olika datorkomponenter

CPU – Central Processing Unit

Vad är en CPU? jo, tänk dig att en CPU är en hjärna, precis som våran, människans hjärna och datorns CPU kan tänkas vara väldigt like, människans hjärna får in massor av information, hjärnan toklar då informationen. Detta är precis vad en CPU gör, fast i detta fallet tolkar den bara Nollor och Ettor. Termen “Central processing unit” har använts inom industrin ända sedans 1960-talet. Det finns också många olika typer av CPUer som är gjorda för olika saker, till datorer finns det enkla CPUer som t.ex. är byggda för att beräkna data snabbt men inte väldigt mycket data på samma gång, och sedans finns det sådana som beräknar mycket data men inte lika snabbt. Det finns t.o.m CPUer som är specielt gjorda för diskmaskiner. Detta är för att få ut en optimal styrka ur just den maskinen.

Kan vara viktigt att när du väl ska köpa en stationär eller en laptop, deras CPU skiljer från varandra, en laptop CPU med samma namn som på en stationär brukar inte vara lika dana, laptops CPU brukar vara nersatta i både effekt (W) och prestanda bara för att den inte ska värma upp lika mycket som en stationär dators CPU gör, (mobila CPU som finns i laptops bruka ha benämningen “Q” eller “QM” i CPUs namn för att säga att den är en laptopversion.

MB – Motherboard – Moderkort

Moderkortet är där de flesta delar som datorn använder sig av sitter (förutom HDD och ex. CD läsare). På moderkortet finns det många saker, det brukar blir fullproppat efter att alla delarna i datorn är isatta. De delar man själv sätter dit på Moderkortet är GPU, CPU och RAM. Det är moderkortet som på sätt gör så att allt funkar (även fast om man saknar ett utav alla delar så brukar datorn inte funka) men moderkortet behövs för att länka ihop allt, det är på moderkortet som allt kablage sätts i och kopplas ihop.

Ett moderkort har också olika slots där man kan sätta in andra komponenter som kan öka prestanda på datorn, ett bra exempel av detta är ett GFX kort, detta är benämmningen på Grafikkort som nämnligen ökar din grafiska erfarenhet på datorn, detta är också den viktigaste delen när man ska bygga sig en egen speldator vilket då kan bero väldigt mycket på grafikkort som sitter i datorn. Men! Det finns mer än bara grafikkort som man kan sätta in i datorn, ett bra exempel på detta kan vara en PCI-E SSD, SSD som jag nämner nedan är en snabbare sorts lagringsutrymme. Dessa delar jag nämnt kan variera i pris.

HDD – Hard Disk Drive – Hårddisk / SSD – Solid Disk Drive

Hårddisken är den del som lagrar all data du använder på din dator, ex. opperativsystemet lagras på din hårddisk (eller SSD). HDD är en mekanisk lagrings enhet medans SSD inte är det. Den stora skilldnaden mellan en mekanisk och en icke mekanisk är att i HDD som är mekanisk så finns det faktist en skiva som blir avälst medans i en SSD så lagras det i digitala minnen, mycket likt RAM minnerna, de använder sig av samma teknologi (digitala minnen). Skilldnaden mellan SSD och RAM är att det kan lagras på SSD medans RAMet töms efter du startar om datorn.

Hårddisken har funnits i snart 60 år (58 för att vara exakta), och sedan den först introducerades av IBM har lagrings storlekarna av hårddiskar ökat enormt, den första hårddisken som gjordes av IBM hade ett lagrings utrymme på 3.75MB, medans dagens hårddiskar kan lagra upp mot ca 6TB vilket är ca 1677000 gånger mer än den första hårddisken som var 3.75MB stor.

PSU

Som betyder nätaggregat eller nätdel och är den grejen som gör så att du faktiskt kan göra något på din dator överhuvudtaget, den försörjer din dator med ström och därför är det viktigt att veta hur mycket ström din dator faktiskt dra så att du vet vilket nätaggregat du behöver. Vad som är viktigt att tänka på här är att alltid ta ett bra nätaggregat som klara av mycket för att du kommer med tiden att uppdatera din dator till bättre och därför kommer du också behöva ett bättre nätaggregat, köper du då ett hyffsat bra med 500-750W (beroende på hur mycket pengar du vill lägga) kommer du klara dig ett bra tag. Ett nätaggregat kan gå på allt från 1250kr till 2500kr och uppåt. Om man då istället kolla på en bärbar dator så blir det laddaren som blir nätaggregatet (den som försörjer datorn med ström).

Så vad är viktigt då förutom att nätaggregat ska klara av att försörja din dator med ström. Det finns några små detaljer som man alltid kan ha i baktanken när man väljer sitt nätaggregat, som till exempel att det inte ska låta så mycket. Kolla även upp innan så att du har ett chassi (skal) så att nätaggregatet få plats så att du inte behöver köpa till detta efter!

ODD

Även kallad Optical Disc Drive. I detta området hittar vi bland annat CD-spelaren och DVD-spelaren och nu på senare tid även Blu ray spelaren. Dom är en ersättare för floppy disken (diskett) som inte alls kan hålla lika mycket data. Diskett användas väldigt sällan idag om ens någon gång och nu kör vi nästan enbart med de 3 ovanstående. Man skulle kunna sammanfatta att dessa olika ”spelarna” genom att säga att det är data (information) som är lagrad på olika skivor och även olika storlek på dom.

Lite kort information om CD-spelaren:

CD-spelaren kan vi hittar på väldigt många olika ställen i dags läget. Man ser den ofta i bilen, i datorn eller i en stereo. CD-spelaren är en väldigt enkel och smidig uppfinning och det är egentligen bara att mata in skivan och så börjar den jobba. Det finns ett litet undantag och det är CD-växlaren som tillåter dig att mata in 3-4 skivor samtidigt och du kan helt själv bestämma vilken du vill använda av dessa. Redan så tidigt som 1981 hade Sony och Philips tillsammans utvecklat den så kallade CD-spelaren (man brukar säga att 1983 var startåret för CD-spelaren).

RAM

Random Access Memory som är datorns arbetsminne eller primärminne och här läggs all information som pågår just i den stunden. Med det sagt så försvinner informationen på RAM-minnet när datorn stängs av och ”startas om” när du starta datorn igen. Nu förtiden är det viktigt att tänka på att ha nog med RAM i din dator eftersom många program kräver mycket användning av ditt RAM.

Vad som är väldigt viktigt och kolla innan du köper dina RAM-minnen är och kolla som dom passar och klaras köra av ditt moderkort. Vad man kan göra om man inte veta vilka RAM-minnen som passar till din dator är att gå in på Kompletts minneskonfigurator. Där kan du hitta vilka minnen som passar till din dator, allt du behöver veta är namnet på vilka som har producerat din dator och även vilken typ av modell det är. RAM-minnen är oftast den lättaste och billigaste delen att byta ut i din dator just för att det är ganska billigt. Ska man klara av dagens program och spel är det bra och i alla fall minst ligga på 4gb RAM men givetviss kan du köra med mer. 2x4gb RAM med ett bra märke (Corsair) kan ligga runt 800kr. Vad som också även är viktigt och kolla är hur många ”slots” det är på ditt moderkort, alltså hur många RAM-minnen som får plats där. Ibland kan det vara 4st och ibland 2. När du letar efter RAM kan det vara bra och söka via sajter såsom ”Price runner” och prisjakt för att hitta det billigaste just nu på marknaden eftersom det kommer ut nya grejer hela tiden.

Anonym insändare från våra läsare.
Privacy Policy