Google dödar URLs

Google har en del intressanta idéer på kommande versioner av webbläsaren Chrome vilken antigen kan göra den säkrare eller förstöra webben. Googles senaste versionen av den experimentella versionen av Chrome har infört en unik funktion som tar bort all URLS, även känt som webbadresser.

Den här nya funktionen kallas Origin Chip är inte aktiverad som standard hos de flesta. Man måste slå på funktionen manuellt genom att gå in på följande länk ”chrome://flags/#origin-chip-in-omnibox” och aktivera Origin Chip. Även om det här är en väldigt experimentell funktion kan man även aktivera funktionen i stallet av Chrome.

När Origin Chip har blivit aktiverat kommer du inte längre se en lång URL innehållande ett flertal bokstäver, siffror och tecken. Du kommer endast se rotdomänet så alltså bara till exempel www.blocket.se

Problemet med URLs är att det är väldigt långa, förvirrande och väldigt svårt att skapa någon uppenbar mening. Men med den nya funktionen kommer det blir mycket enklare att förstå vad en länk kommer att innehålla. Du slipper alltså gå igenom en rad olika symboler för att förstå vart länken kommer leda dig.

Ifall Origin Chip blir en vanlig funktion kommer den också ha en red säkerhets konsekvenser. Som bland annat Phishing som går ut på att man försöker lura en användare genom att be hen att besöka en hemsida där man kan slutföra ett köp på till exempel blocket. En del människor skulle enbart se en lång URL och inte ens märka att länken ledde till en annan sida än själva blocket. Med hjälp av den förkortade versionen skulle det bli mycket enklare för en del personer att förstå vilka sidor som kan vara äkta och vilka som kan vara falska och kanske till och med innehålla skadlig programvara.

Att ge användarna ett mycket enklare verktyg för att skydda sig mot phishing är inte Googles enda anledning till att förenkla URLs, man anser också att det kan uppmuntra till att man lägger ner med tid på att göra olika Google sökningar.
Till att börja med, till höger om funktionen origo chip finns resten av adressfältet där man uppmanas att antingen ange en ny webbadress eller göra en simpel sökning med Google.

Många människor får redan det sökresultat de önskar genom att söka på Google istället för att skriva in det i webbadressen. Det är möjligt att ifall webbadressen blir mindre viktig så skulle många användare helt enkelt använda Google för att hitta det man söker efter. Dock är Google inte perfekt, då och då kan man med en enkel Google sökning få konstiga resultat om man enbart söker efter facebook och ibland kan dessa hemsidor innehålla skadlig programvara.

Det finns dock en god nyhet i allt och i det här fallet är det att ifall den nya funktionen skulle bli verklighet att man kan dölja webbadressen kan de mer avancerade användarna dock fortfarande använda sig av den fullständiga webbadressen om så önskas.

Jag har goda erfarenheter av att designa moderna och användarvänliga hemsidor med hjälp av HTML5 och CSS3. Jag anpassar hemsidor för olika plattformar T.ex. mobiler och surfplattor, för att kunna tillfredsställa alla användare. Jag använder mig även av jQuery vilket gör hemsidorna mer responsiva, interaktiva och användarvänliga. Dessutom har jag väldigt mycket erfarenhet med dynamiska webbsystem och hantering av MySQL databaser med PHP.
Privacy Policy