Google glass- doktorn kan se dig nu.

En doktor rusar in till sin patient på akuten. Han kastar ett öga på en QR-kod som sitter bredvid dörren och ser direkt patientens medicinska historia och sköterskans anteckningar. Hela tiden kan han hålla kontakten med patienten och därigenom vinna viktiga sekunder som kan vara skillnaden mellan liv och död.

Även om det låter som science fiction, så är det en verklighet på Beth Israel Deaconess Medical Center i Boston. Man har i flera månader prövat Google Glass, en sorts glasögon som kan läsa information omedelbart med en kod. Programmet är fortfarande i beta men det ser mycket lovande ut.

Detta är bokstavligen bärbara datorer, och innebär att informationen kommer till doktorn istället för att doktorn måste förlora tid och koncentration på att hitta informationen på andra ställen. Framför allt på akuten är det viktigt att kunna ha ögonkontakt med patienterna och få dem att känna sig lugna. Det är här som Google Glass kommer in i bilden.

På Beth Israel har man cirka 750 000 patienter om året. Till att börja med testade man bara glasögonen på akuten. Därefter ska man gå vidare till kirurger och cardiologer. För tillfället är det 10 läkare som använder dessa datorglasögon. De har en liten skärm som sitter ovanför det högra ögat.

Tidigare använde man iPad för att se patientens medicinska historia och problematik. Men förutom att man glömmer dem här och där, har man alltid hygienen att tänka på. Eftersom man rör dem med händerna måste de ständigt desinficieras. I tillägg måste man se ner för att läsa en iPad, och man förlorar då den viktiga ögonkontakten. Många patienter kommer inte heller ihåg vilka vaccinationer de har tagit eller hur många tabletter de tar varje dag. Läkaren måste då ibland lämna rummet för att kunna hitta denna information. Även om man har en dator i rummet tar det uppmärksamheten från patienten och den konversation som man  har.

Beth Israel anser att Google Glass hjälper dem att bättre ta hand om sina patienter, och flera andra sjukhus är också intresserade av att pröva på uppfinningen. Varje dag kontaktar cirka 20 andra  hälsoinstitutioner sjukhuset för att få information om hur den fungerar.

I Kalifornien, på UC Irvine Medical Center, använder man Google Glass, tillsammans med appar som har levande ljud och video, för att läkare ska kunna övervaka kirurgelever. Man funderar också på att utveckla ett system där sköterskor som gör hembesök kan använda glasögonen så att läkarna på sjukhuset kan se patienten och direkt få sköterskans observationer.

Ryan Junee heter en av grundarna av Wearable Intelligence, företaget som ligger bakom android apparna för Google Glass som används av Beth Israel sjukhuset. Han säger att de har flera förfrågningar från större sjukhus över hela landet, men han vill inte gå in på några detaljer. De har spelat en stor roll inte bara med att göra glasögonen tillgängliga för sjukhuset, men också för att få dem att fungera i enlighet med säkerhetsbestämmelser.

Enligt John Halamka, läkare och Beth Israels CIO, tog man bort de flesta appar som kom med Google Glass. Bland annat är det inte möjligt att ta bilder eller video med glasögonen. Man kan inte heller tweeta eller läsa email med dem, utan de är helt och hållet fokuserade på patientens välbefinnande. De fungerar med röstkontroll, men i nödfall kan man använda touch.

I tillägg såg man till att privat information om patienterna inte lagras i Google Glass, utan de ligger istället på sjukhusets säkra servrar. Sedan har man begränsat användandet ytterligare genom att programmera vilken avdelning på sjukhuset de är till för. De glasögon som är framställda för akuten fungerar, till exempel, bara där. När man går därifrån är de i princip värdelösa någon annanstans, vilket är en garanti för att de inte missbrukas.

Varje doktor har sin egen kod. När han tar på sig Google Glass och tittar på sin ID-bricka känner datorn igen honom. Eftersom varje rum har en kod vet man också direkt var doktorn är någonstans. Man har även löst problemet med batterier, glasögonen måste ju vara på i flera timmar. Med ett separat batteri som doktorn har i sin ficka kan glasögonen fungera i upp till 14 timmar, vilket täcker ett normalt arbetspass.

Under prövotiden har inte en enda patient sagt ifrån att man inte ska använda Google Glass. Man har förklarat om säkerhetsåtgärderna, att all information är skyddad och att man inte kan ta några bilder. Minst en patient har till och med överlevt tack vare glasögonen. Han kom in med stor blödning och högt blodtryck, men kom inte ihåg vilken medicin han var allergisk mot. Med hjälp av Google Glass kunde doktorn direkt se vilken medicin han kunde ge och sätta igång behandlingen. På akuten är varje sekund livsviktig.

Vartefter som man fortsätter att testa och utveckla Google Glass kommer man att kunna inkludera ännu fler viktiga detaljer. En doktor som kan se patientens information utan att förlora den personliga kontakten är en stor del av det hela.

 

Jag har goda erfarenheter av att designa moderna och användarvänliga hemsidor med hjälp av HTML5 och CSS3. Jag anpassar hemsidor för olika plattformar T.ex. mobiler och surfplattor, för att kunna tillfredsställa alla användare. Jag använder mig även av jQuery vilket gör hemsidorna mer responsiva, interaktiva och användarvänliga. Dessutom har jag väldigt mycket erfarenhet med dynamiska webbsystem och hantering av MySQL databaser med PHP.
Privacy Policy