Google kan inte längre kalla spel som erbjuder köp i appen ”gratis”

Google play store

Google kommer inte längre att kalla sin spel för “gratis” i sin europeiska Play Store om de säljer innehåll eller uppgraderingar. Detta är i enlighet med de riktlinjer som EU-kommissionen nyligen har uppdaterat.

Som Google själva pålyste har de arbetat nära med EU-kommissionen samt andra myndigheter för konsumenträttigheter den sista tiden. Genom detta har man lyckats förbättra sin europeiska Google Play så att den är mer användarvänlig och även säkrare för barn.

Dessa är de förändringar som EU-kommissionen vill att app butiker använder för att beskriva sina app uppgraderingar:

– Om spel erbjuds “gratis” ska de inte förleda konsumenterna om den riktiga kostnaden

– Inga spel ska innehålla direkta uppmaningar till barn att köpa något i spelet eller att övertala en vuxen att köpa åt dem

– Konsumenterna ska informeras på rätt sätt om hur betalning sker och ingen ska debiteras genom standardinställningar utan att konsumenten uttryckligen tillåter betalningen

– Alla försäljare ska ha en e-post adress så att konsumenterna kan kontakta dem med frågor eller klagomål

Google har kommit överens om särskilda justeringar i sin app store, bland annat att de inte ska använda ordet Gratis när det kommer till spel som har appar till salu, att man ska ge riktlinjer till app utvecklare att följa EU lagen, en tidsfrist för att kontrollera brott mot EUs konsumentlagar och förändringar i inställningen för betalningar så att de alltid är godkända före varje in-app försäljning.

Man betonade dock hos Google att det här bara gäller för den europeiska marknaden, så man ska inte förvänta sig något liknande i USA. Men samtidigt säger man att Google arbetar på att vara så uppriktiga som möjligt med sina kunder, var man än befinner sig. Amerikas Federal Trade Commission arbetar på ett liknande sätt och har nyligen stämt Amazon just när det kommer till appar. Apple har också blivit ålagda att betala ut 32.5 miljoner dollar i återbetalning efter en liknande stämning. Så det är aktuellt även i den delen av världen.

Jag har goda erfarenheter av att designa moderna och användarvänliga hemsidor med hjälp av HTML5 och CSS3. Jag anpassar hemsidor för olika plattformar T.ex. mobiler och surfplattor, för att kunna tillfredsställa alla användare. Jag använder mig även av jQuery vilket gör hemsidorna mer responsiva, interaktiva och användarvänliga. Dessutom har jag väldigt mycket erfarenhet med dynamiska webbsystem och hantering av MySQL databaser med PHP.
Privacy Policy