Googles nya robot

Google robot

Google har köpt ett företag som tillverkar robotar, bland annat för det amerikanska försvaret. Många har ifrågasatt detta köp eftersom Google har lovat att ”inte göra något ont”. Hur kan man kombinera de två koncepten? Nu verkar det dock som att Google inte vill vara beroende av försvaret, inte ens allt för nära ihopkopplade med dem, och därför har man reducerat de regeringsbidrag som vanligtvis tas emot av robotföretaget.

Google har alltid försökt skapa en bild av sig själva som goda och principfasta. Detta var en anledning till att en hel del personer lyfte på ögonbrynen när de köpte Boston Dynamics förra året. Man drev med dem i media, och skrev saker typ- Google sök och förstör- internetjätten har köpt in farliga robotar, hur kan de hålla sig till sitt motto ”Var inte ond och gör inget ont”?

Bilden visar Googles LS-3 robot som används av amerikanska flottan.

Google ville inte diskutera saken och nekade till flera förfrågningar om intervjuer. Boston Dynamics är fortfarande inte något man pratar om. Däremot kan man se på regeringens lista över icke klassificerade projekt att Boston Dynamics inte har tagit emot några större summor i år. Om man jämför med tidigare år kan man se att summan har varit ungefär den samma de sista tre åren. 2011 låg utbetalningarna från försvaret på 27.8 miljoner dollar, 2012 var siffran 33.2 miljoner dollar och i 2013 ungefär det samma med 31.2 miljoner dollar. Dessa pengar kommer från DARPA (Defense Advanced Research Projects Agency), amerikanska flottan och även arme’n.

När man ser på siffrorna för 2014 finns det bara en utbetalning, på 1.1 miljoner dollar. Det är nu åtta månader sedan Google tog över företaget, så det verkar vara en koppling här. Denna betalning var från DARPA och hade att göra med deltagandet i en robottävling som hålls för att stimulera forskning runt robotar, ett sätt att dra till sig företag från hela världen.

Eftersom man inte får några kommentarer är det inte helt klart varför betalningarna reducerats så drastiskt. Men den logiska slutsatsen är att Google inte vill fortsätta allt för mycket med militära projekt. Istället kanske man vill satsa på att utveckla robotar för fabriker, rymdprojekt, hjälp i hemmet eller rentav paketleveranser. Ett problem med att ta emot pengar från olika delar av försvaret är att man inte har full kontroll över produkterna. Man vet inte med vem de kommer att delas eller om de kommer att släppas till allmänheten.

Faktum är att många forskare och vetenskapsmän har en inre kamp med dessa frågor. Speciellt nu när man hör om så många rykten om olika falska regeringsprojekt. Inte så att det alltid är fel att arbeta för försvaret, men man vet aldrig riktigt vad DARPA är ute efter.

Helt klart är att de robotar som Boston Dynamics utvecklat hör till de mest komplicerade men ändå flexibla som finns. Detta inkluderar deras LS-3 som är en sorts fyrbent mulåsna som är tänkt för att bära tungt material för soldater i strid. Sedan har man Robogator, en robot som kontrollerar floder, Cheetah är också en fyrbent skapelse som kan springa mycket fort, medan Atlas är en tvåbent humanoid robot. Väldigt intressanta robotar och helt klart har de en viktig roll i strid. Den amerikanska flottan har använt LS-3 under sin träningsövning i Hawaii i dagarna.

Google köpte ett annat robot företag förra året, Schaft som har sitt högkvarter i Tokyo. De bestämde sig för att inte längre acceptera betalningar från militären utan de planerar istället att betala för sina egna projekt. Enligt DARPA fattades detta beslut två veckor innan utbetalningen till Boston Dynamics i april.

Google sa i december att de skulle respektera de kontrakt de redan hade med försvaret, men att de inte hade några planer på att bli en regelbunden militär leverantör. Man har egentligen inte riktigt kommit ut med vad man har för andra planer, det får tiden utvisa. Enligt Scott Strawn, en IDC analytiker som noga har följt Googles utveckling säger att ”gör inget ont” mantrat mest är ett PR uttryck, hellre än en lag eller regel. Men den visar att man bryr sig om vilket intryck man ger till sina användare och att om man vill tjäna pengar måste man vara trovärdig. Detta kan leda till viss kritik när ens arbetsområden inkluderar militära mål och projekt. Det ska bli intressant att se hur Google kommer att lösa denna potentiellt komplexa situation.

Jag har goda erfarenheter av att designa moderna och användarvänliga hemsidor med hjälp av HTML5 och CSS3. Jag anpassar hemsidor för olika plattformar T.ex. mobiler och surfplattor, för att kunna tillfredsställa alla användare. Jag använder mig även av jQuery vilket gör hemsidorna mer responsiva, interaktiva och användarvänliga. Dessutom har jag väldigt mycket erfarenhet med dynamiska webbsystem och hantering av MySQL databaser med PHP.
Privacy Policy