Håll dig hemlig då du surfar

Sekretessen är liten, oavsett om det gäller NSA, en hacker, företagets marknadsförare eller om det är någon som tittar över din axel varje gång du sitter vid datorn.Dessa exponeringar kan du dock minimera alldeles själv. Följ alla tips i den här artikeln ifall du vill hålla dig säker på internet.

Dölj din aktivitet på internet

Dölj alla dina spår du lämnar ifrån dig medan du surfar på nätet genom att surfa privat med webbläsarens olika funktioner. Internet Explorer, Google Chrome och Firefox har alla en inställning som möjliggör en privat session på nätet. På Chrome heter det Ikognito, på Firefox privat Windows och InPrivate Surfing på Internet Explorer. Gå bara in på huvudmenyn så hittar du det.

Dock betyder det här inte att din privata surfing kommer att tas bort helt. All data du laddar ned kommer finnas kvar och din IP adress kommer finnas kvar på de olika sidor du besöker, alla data du skickar är lika utsatt på privat surfing som det är i vanliga fall.

Om alternativen i de olika webbläsarna inte duger för dig finns det såklart andra lösningar. Tor är ett nätverk som gör att du kan surfa helt anonymt på internet. Då du kör programmet Tor kommer all inkommande och utgående nätverkstrafik studsa mellan ett antal datorer och aldrig kunna spåras till dig. Din IP adress kommer inte finnas på någon sida vilket innebär att ingen kommer veta vart du bor. Det kommer också vara omöjligt att berätta vilka webbplatser du besöker.

Skydda dina personuppgifter på nätet.

Alla som använder din dator bör ha ett unikt användarkonto med lösenord så ingen obehörig kommer åt dina filer. Du bör också skapa ett gästkonto till de som lånar din dator då de har mindre privilegier och kan inte komma åt dina dokument. Dock är det inte vattentätt, men åtkomsten till dina privata filer kommer att minska.

Men det blir inte helt säkert som nämnt tidigare att skapa olika användarkonton. Ifall någon verkligen vill åt din data på din hårddisk så är det inte helt omöjligt. För att hårddisken ska bli säker måste du kryptera den. För att kryptera din hårddisk bör du använda programmet BitLocker som är inbyggd i Ultimate och Enterprise utgåvorna av Windows 7 samt Pro och Enterprise av Windows 8. BitLocker är som standard inte aktiverat, utan du måste du göra det själv. Gå till Kontrollpanelen> System och säkerhet > BitLocker Drive Encryption för att aktivera det och skydda din hårddisk mot obehöriga.

Jag har goda erfarenheter av att designa moderna och användarvänliga hemsidor med hjälp av HTML5 och CSS3. Jag anpassar hemsidor för olika plattformar T.ex. mobiler och surfplattor, för att kunna tillfredsställa alla användare. Jag använder mig även av jQuery vilket gör hemsidorna mer responsiva, interaktiva och användarvänliga. Dessutom har jag väldigt mycket erfarenhet med dynamiska webbsystem och hantering av MySQL databaser med PHP.
Privacy Policy