Hur Netflix streamar filmer till din TV.

Vid högtrafik har Netflix cirka en tredjedel av all konsument internet trafik i Nordamerika. En av deras senior ingenjörer beskrev hur de får upp alla filmerna på din skärm.

Företaget har ett eget CDN (content delivery network), ett globalt nätverk med lagringsservrar som cachrar innehållet i närheten av var det ska ses. Denna lokala caching reducerar kostnaderna för bandbredd och gör det lättare att sprida tjänsten över ett större område.

Tidigare var Netflix beroende av tredjeparts providers som Akamai och Level 3 för detta caching arbete, men för två år sedan sa de att de hade börjat bygga sin egen CDN, som kallas Open Connect. Nu förmedlar de all sitt innehåll via detta nätverk, säger David Fullager, content delivery architecture chef på Netflix, när han talade vid en konferens hos Uptime Institute i Silicon Valley.

Netflix har också utarbetat sitt eget lagringsmaskinvara, skräddarsytt för videostreaming. Man använder två sorters servrar, en som är baserad på hårddisk drivar och en annan som använder flash drivar, och båda är optimerade för användande vid hög densitet och låg effekt.

Det mest använda är hårddisk systemen. De kan få in 36 3.5-tums drivar i en server som är cirka 6 tum hög (fyra hyllor) och 2 fot djup. Enligt Fullagar kan var och en av servrarna lagra 100TB data och streama mellan 10 000 och 20 000 filmer samtidigt. De har totalt cirka 1 000 lagringssystem, sa han.

Netflix brukar uppdater sin maskinvarudesign en gång om året med de senaste drivarna och låg effekt Intel processorer. Den laddar servrarna med filmer och TV-shower innan de skickas ut, för även på mycket snabba nätverk så tar det tid att ladda upp på distans 100TB innehåll.

Servrarna kör mest open-source programvara- Free BSD operatörssystem, nginx Web server och BIRD routing programvara-  med ett lager av Netflix programvara uppepå.

Netflix har ett stort bibliotek fullt av innehåll- mer än en petabyte- så under lite lugnare perioder mellan midnatt och lunchtid laddar de servrarna med innehåll som de tror att folk kommer att vilja se, därmed reduceras bandbredden under högtrafik timmarna.

Innehållet måste fortfarande nå användarna från CDN, och det görs genom en lokal ISP (Internet Service Provider) som kopplar upp till CDN på ett av två sätt: man hänger på vid en gemensam internet exchange- i grund och botten stora data center där olika nätverks providers kan koppla samman sig- eller så kan de installera Netflix lagringssystem, vilket de får gratis, i sina egna lokaler.

För tillfället har man servrar vid 20 olika peering locations, och flera tiotal av ISPar har dem också på plats, enligt Fullager. För ISP reduceras inkommande bandbredds kostnader genom att ha det på plats.

Det finns många anledningar för Netflix att köra sitt eget CDN. Eftersom deras tjänster utgör en så pass stor del av ISP trafik, är det bättre för dem att ha ett direkt förhållande med dem istället för att arbeta genom företag som Akamai.

Det ger även Netflix kontroll över sitt nätverk, från början till slut, vilket ger dem fler möjligheter att optimera systemet. Deras servrar är byggda just för att streama filmer, till exempel, med spinning disks försiktigt utlagda för att minimera antal ”heat spots” eller områden som överhettas.

Man gör också en hel del intelligent kartläggning i nätverket för att komma på den bästa platsen för att streama varje film från. Netflix har nästan 50 miljoner streaming kunder, i Nordamerika, Sydamerika och delar av västra Europa, och det kommer troligtvis att utvidga i framtiden.

Netflix använder också Amazon Web Services, för uppgifter som att köra deras webbsida och deras rekommendationsmotor. Filmstudiorna laddar även upp sitt innehåll till Amazon molnet, där Netflix kodar det till rätt format innan man skickar det vidare till sitt eget nätverk.

Fullagar säger att ”emedan vi är en relativ liten computekund hos Amazon, är vi en mycket stor spelare med CDN”. Bara runt 40 personer arbetar med CDN, säger han, med hälften som arbetar med programvara, 10 nätverksingenjörer och 10 i drift.

Byggandet av CDN var inte utan sina problem. Runt tiden för när Netflix började köra igång det för två år sedan, drabbades Thailand av fruktansvärda floder som avbröt en stor del av världens hårddisk tillförsel. ”Jag vill inte gå så långt som att säga att det fick oss ur bana, men det var problematiskt”, säger Fullagar.

 

Jag har goda erfarenheter av att designa moderna och användarvänliga hemsidor med hjälp av HTML5 och CSS3. Jag anpassar hemsidor för olika plattformar T.ex. mobiler och surfplattor, för att kunna tillfredsställa alla användare. Jag använder mig även av jQuery vilket gör hemsidorna mer responsiva, interaktiva och användarvänliga. Dessutom har jag väldigt mycket erfarenhet med dynamiska webbsystem och hantering av MySQL databaser med PHP.
Privacy Policy