Hur skapar man en WordPress webbplats?

Wordpress

Många är intresserade av att skapa en egen webbplats men problemet är att man saknar kunskapen för att göra det.  I denna guiden kommer vi gå genom:

  • Ord ni kan stöta på när ni ska skapa/driva webbplatsen
  • Hur man skapar en WordPress webbplats

 Ord som är bra att kunna vid webbplatsutveckling

  • Http: Ett protokoll som används för att överföra webbsidor på informationsnätverket WWW. Från början var http en metod för att överföra HTMLsidor.
  • Https: En krypterad version av http protokollet.
  • DNS: Ett system för att förenkla adressering av datorer på IP-nätverk.
  • FTP: Är ett kommando baserat protokoll för överföring av text och binära datafiler.

Skapa WordPress webbplats

Ifall ni följer denna guiden noga så behöver ni inte så mycket extra kunskap för att lyckas att skapa en WordPress webbplats. Följ stegen noga eftersom varje steg är viktigt för att du ska lyckas skapa webbplatsen.

Köpa domän

Första steget är nog det viktigaste eftersom det är viktigt för din webbplats varumärke. Det första du borde börja tänka på är vad du vill ha för toppdomän. I Sverige är .se och .nu populärare men det kostar pengar.  Men det finns också gratis domäner man kan få som  .tk, .cf, .ga och .ml. Gratis domäner har oftast några nackdelar men allt beror på vilken man väljer.

Hitta webbhotell

Detta steget är nog det enklaste eftersom det finns så många webbhotell på den svenska marknaden.  Webbhotell brukar inte kosta speciellt mycket och det finns gratis alternativ. Välj ett som du tycker passar dig. Det ända kravet som finns är att webbhotellet har stöd för PHP och MYSQL. Vi har skrivit en artikel om ett gratis webbhotell ifall ni är intresserade av det.

Peka domän

Nu är det dags att peka din domän som du har köpt mot ditt webbhotell du kan oftast hitta information om hur du gör det på både webbhotellet och domänföräljarens webbplats. Det är viktigt att ni pekar med DNS och inte med vidarebefordring. Väljer ni vidarebefordring kan det orsaka problem och ni kommer tappa värde hos sökmotorerna vilket kommer resultera i att eran webbplats inte kommer synas så högt i sökresultaten.

Få åtkomst till databas och FTP

Nu måste ni antigen skapa eller få åtkomst till eran Databas och FTP konto. anteckna ner inloggningsuppgifterna och servern värdnamn för att ni kommer behöva detta senare.

Hämta WordPress

Nu är det dags att hämta WordPress men det finns två olika versioner av WordPress man kan hämta. Ena är på svenska och det går hämta den från WordPress svenska webbplats. Den andra versionen är på engelska och man kan hämta den från WordPress internationella webbplats.

Ladda upp WordPress till ditt webbhotell

Nu är det dags att ladda upp WordPress filerna till webbhotellet och det gör vi med hjälp av FTP-program. Det finns väldigt många där ute men det bästa och enklaste enligt oss på x365 är Filezilla för att det har smidigt användargränssnitt och för att det finns till olika plattformar som mac, linux och pc. Direkt efter ni har laddat ner Filezilla kan ni ansluta er till FTP-servern med användaruppgifterna ni har hämtat från ärat webbhotell tidigare. Nu när ni är ansluta är det bara att ladda upp filerna till servern. Men kolla upp med webbhotellet ifall ni ska ladda upp filerna i huvudmappen eller i någon speciell.  Ifall ni väljer Node365s gratis webbhotell så ska ni ladda upp filerna i www mappen som syns när ni ansluter med hjälp av FTP.

Installera WordPress

Nu när ni har fixat den svåra delen är det bara installationen kvar innan ni kan börja använda eran webbplats.  Det ni måste göra nu är att ange användaruppgifterna för att ansluta MYSQL databasen. Efter ni har gjort klart detta är det bara att välja användarnamn, Titel  och lösenord för erna webbplats. Nu är ni klara!

Automatisera WordPress

Vi ville skriva om hur man automatiserar WordPress men vi tyckte att guiden hos ominter.net var riktigt bra så ifall ni är intresserade av det är ni välkomna att läsa det där.

Jag har goda erfarenheter av att designa moderna och användarvänliga hemsidor med hjälp av HTML5 och CSS3. Jag anpassar hemsidor för olika plattformar T.ex. mobiler och surfplattor, för att kunna tillfredsställa alla användare. Jag använder mig även av jQuery vilket gör hemsidorna mer responsiva, interaktiva och användarvänliga. Dessutom har jag väldigt mycket erfarenhet med dynamiska webbsystem och hantering av MySQL databaser med PHP.
Privacy Policy