Installera Active Directory

Active Directory

Vad är Active Directory?

Active Directory (förkortat AD) är en katalogtjänst som innehåller så kallade ”objekt” med speciella egenskaper, exempelvis användar- och datorkonton. AD används för att styra eller kontrollera alla resurser ett nätverk kan tänkas ha – användare, datorer, skrivare etc.
Ett vanligt företag använder oftast AD för central användarhantering (samma inloggning på anslutna datorer), koppling till mailklient (Exchange/Outlook), men även för att köra tjänsten WSUS (Windows Server Update Services), en tjänst som sköter Windows Update.

Active Directory är den mest grundläggande tjänsten för större nätverk.

 1. Klicka på Start i startmenyn, sedan på Run och skriv in ”dcpromo”.
  Klicka på Next och igen Next, välj alternativet ”Domain Controller for a new domain in a new forest”.
 2. Nu ska du välja ett domännamn till din server, skriv in något som är enkelt för många användare att memorera om det skulle behövas.
 3. Ange din servers NETBIOS-namn. NETBIOS är något som används av datorer som kör Windows 95, 98 och 2000 för att kommunicera med varandra.
 4. Välj var serverns databas och alla loggfiler skall lagras. Det är rekommenderat att alltid skapa mappar som är dedikerade åt just databasen och loggfilerna. Som standard sparas allt i samma mapp. Lägg därför till något i stil med \logg och \databas för att få ordning och reda på dina filer.
 5. Shared System Volume väljer du att klicka Next. Mappen SYSVOL är publik och är den mapp där bland annat installationsfiler finns.
 6. DNS Registration Diagnostics, klicka Install and configure the DNS server on this computer (…). Här meddelar datorn dig om att du behöver en DNS-server för att allt ska fungera korrekt. En DNS kan även installeras på en annan server, men i den här guiden installerar vi den på samma maskin.
 1. Nu har du kommit till Permission page. Klicka på det första alternativet, ”Permissions compatible only with Windows 2000 or 2003”.
  Välj endast det andra alternativet om du vet att andra servrar som körs på operativsystemet Windows 2000 kommer att ingå i din domän.
 2. I steget Directory Services Restore Mode Administrator Password ska du välja ett lösenord som är oerhört viktigt att både undanhålla och att komma ihåg. Om du mot förmodan skulle behöva starta AD i Recovery mode (återställningsläge) så kommer du att vara tvungen till att ange detta lösenord. Kontrollera att allt stämmer överens med det du har angett tidigare, klicka sedan på Next.

Observera att du kan behöva sätta tillbaka installationsskivan vid skapandet av AD. Se därför till att ha installationsskivan insatt i datorn. Den kan komma att behövas vid konfiguration av fler rolltjänster.

Efter att installationen är klar ska du starta om datorn, sedan är Active Directory installerat.

Webbutvecklare med stora kunskaper inom användarvänliga och moderna e-handelssajter. För närvarande driver jag hemsidan Isladd.se som säljer 3 meter långa iPhone sladdar. För kontakt, se Kontakt på isladd.se.
Privacy Policy