Installera Windows Server 2003

windows server 2003

Denna guide omfattar Enterprise versionen av Windows Server 2003. Vi har valt att fokusera på just Enterprise-versionen eftersom att den erbjuder många fler nyttiga egenskaper jämfört med Standard versionen. Enterprise är byggt för de generella krav som finns i företag av alla storlekar, därför är det ett utmärkt val för tänkta mål. Det är en idealisk plattform för program, webbtjänster och infrastruktur samtidigt som det är pålitligt och levererar hög prestanda. Enterprise stödjer upp till åtta processorer med funktioner i företagsklass, exempelvis åttanodskluster, samt har stöd upp till 64 GB RAM-minne.

Standard-versionen har stöd för RAM-minne upp till 4 GB och max fyra processorer.
Alla funktioner som finns i Standard versionen finns även i Enterprise. En viktig skillnad mellan versionerna är att Enterprise har stöd för tillägg av mer minne, så kallat ”snabbtillägg”, utan att störa serverns drift. Microsoft själva rekommenderar Enterprise versionen till företag med servrar som ska köra program som nätverk, meddelandetjänster, inventerings- och kundtjänstsystem, databaser och e-handelssajter.

Förberedelse

Till att börja med måste du se till att din server har de specifikationer som krävs för att kunna installera och hålla igång operativsystemet. Systemkraven är inte så stora, men kontrollera dem för säkerhets skull, framförallt om du tänkt installera 64-bitarsversionen.

32 (x86) bitarsystem:

Processor:
Rekommenderat: 550 MHz, minst: 133 MHz. Maximalt 8 processorer.

RAM-minne:
Rekommenderat: 256 MB, minst: 128 MB. Maximalt: 32 GB.

64 bitarsystem:

Processor:
Minst: 1.4 GHz. Maximalt 8 processorer.

RAM-minne:
Minst: 1GB. Maximalt 1024 GB (1 terabyte).

Det finns inga krav på grafikkort, ett inbyggt fungerar alltså utmärkt.

Installera Windows Server 2003

Att installera operativsystem kan antingen göras med hjälp av USB-minnen, CD-skivor eller via nätverkskabel. Att installera en dator genom att endast vara ansluten till ett nätverk är något som vi kommer att gå igenom senare. Det vi kommer att gå igenom här är dock hur man installerar Windows Server 2003 det via det mest grundläggande sättet, med CD-skiva.

Tänk på att ha din aktiveringskod nära till hands och följ sedan stegen nedan:

  1. Anslut CD-skivan och tryck ned valfri tangent för att påbörja installationen.
  2. Välj vilken partition operativsystemet ska installeras på, ta bort samtliga om du inte har någon koll på partitioner och om du vill köra en ny, fräsch installation.
  3. Välj språk och tangentbordslayout.
  4. Namnge din server, exempelvis med ett namn som ”Vardagsrumsservern”.
  5. Skapa en användare och ett eventuellt lösenord. Det är mycket viktigt att välja ett starkt lösenord om servern kommer att vara attraktiv för obehöriga.
  6. Under Network Settings, välj ”typical” eller ”custom” settings, beroende på ert behov. Skall servern ha en manuell IP-adress ska du givetvis välja custom.

Nedan visas ett exempel på en manuell nätverksinställning i ett typiskt hemnätverk:

IP-adress:192.168.10.2
Subnät:255.255.255.0
Gateway: 192.168.10.1
DNS-server: 192.168.10.1

Då var installationen klar! Enkelt väl? Får du några problem är det bara och kommentera så ska vi föröka hjälpa dig!

Webbutvecklare med stora kunskaper inom användarvänliga och moderna e-handelssajter. För närvarande driver jag hemsidan Isladd.se som säljer 3 meter långa iPhone sladdar. För kontakt, se Kontakt på isladd.se.
Privacy Policy