Internettrafiken kommer tredubblas tills 2018

Mellan åren 1984 och 2013 uppgick all IP trafik över hela världen till 1.3 zettabytes. En zettabyte är det samma som 1 000 exabytes, eller med lite mer kända uttryck- 1,099,511,627,776 gigabytes. Med andra ord en väldigt stor mängd trafik.

Nu menar Cisco i en av sina rapporter, att all global IP trafik kommer att nå 1.6 zettabytes- under året 2018. Detta är nästan tre gånger så mycket som all trafik under 2013 och motsvarar 1.5 trillioner gigabytes, fantastiska siffror.

Enligt Cisco kommer vi som tycker om att se på video online bidra rejält till dessa siffror. De menar att IP video kommer att utgöra hela 79 procent av all IP trafik år 2018, till skillnad mot 66 procent förra året. SD (standard definition) video kommer att utgöra resten.

Ultra HD video, som också kallas för 4K, ger en upplösning som är fyra gånger den med 1080p HD. Denna kommer att utgöra 11 procent av IP video trafik år 2018, det är en uppgång med 0.1 procent sedan 2013. HD video kommer då att vara hela 52 procent av all IP video trafik, det var 36 procent förra året. SD (standard definition) video kommer att ta hand om resten.

Samtidigt som all denna trafik förväntas kommer också bredbandshastigheter att ökas, tack och lov. Cisco säger att världens bredband i snitt kommer att ha en hastighet på 42 Mbps år 2018. vilket är en ökning från de 16 Mbps vi såg i slutet av förra året. 55 procent av alla bredbands uppkopplingar kommer att vara snabbare än 10 Mbps, med japanska och sydkoreanska bredband i snitt kommer att nå 100 Mbps vid den tidpunkten.

Med detta i åtanke kan det vara svårt att svara på frågan om all den ökade trafiken kommer att leda till problem mellan distributörer och content provider, som vi nyligen sett med Netflix och Verizon. All denna ökade mängd med strömmade videor kommer att väga tungt på nätverkstrafiken, eller det påstår i alla fall internet service providers. Och det är innan de ser vad som egentligen händer.

image2-2

Här är några av Ciscos tankar om framtidens nätverkstillväxt:

– Man räknar med att år 2018 kommer den största delen av IP trafik att komma från mobila enheter, som smartphones och plattor. Detta bekräftar mer eller mindre det faktum att man tror att desktop webbläsare kommer att försvinna. År 2013 användes icke-PC enheter för 33 procent av all IP trafik runt världen, år 2018 räknar man med att den siffran kommer att gå upp till 57 procent.

– År 2018 kommer det att finnas nästan 21 miljarder globala nätverksuppkopplingar, inklusive fasta/mobila personliga enheter och M2M (maskin till maskin). Det är en ökning från cirka 12.4 miljarder uppkopplingar i 2013. Det kommer att vara 7.3 M2M uppkopplingar runt världen år 2018, tror Cisco, vilket innebär nästan en per invånare på jorden.

Om allt det som Cisco säger är sant kommer våra liv att bli bra mycket snabbare och vi kommer att ha mer att göra. Så det är lika bra att bli vana vid zettabytes, och lära känna yottabytes- som är det samma som 1 000 zettabytes. Som sakernas utveckling står idag kommer vi nå upp till yottabytes under vår livstid.

Samtidigt säger Cisco att all trafik inte är likadan, och inte ska behandlas på samma sätt. För en del låter detta ganska likt de regler som FCC har föreslagit som skulle ge en del kontroll över trafiken. Men faktum kvartstår att vi som kommer ihåg när en harddisk med 20 megabyte var något superhäftigt gör bäst i att hålla tyst om det.

 

Jag har goda erfarenheter av att designa moderna och användarvänliga hemsidor med hjälp av HTML5 och CSS3. Jag anpassar hemsidor för olika plattformar T.ex. mobiler och surfplattor, för att kunna tillfredsställa alla användare. Jag använder mig även av jQuery vilket gör hemsidorna mer responsiva, interaktiva och användarvänliga. Dessutom har jag väldigt mycket erfarenhet med dynamiska webbsystem och hantering av MySQL databaser med PHP.
Privacy Policy