Kan internetleverantörer se vad du skickar till Facebook?

Facebook

Din internetleverantör är den som bokstavligen kopplar samman din dator med omvärlden. De vet var du bor, din IP adress (eller din routers IP adress) och vilka sajter du besöker. All internet kommunikation går genom dem. Med andra ord har de din metadata.

Så om du inte gör något åt det, så vet din internetleverantör också när du är på Facebook. De kan dock inte se vad du gör där, såvida du inte gör dem till en vän eller ha din profil inställd på publik för då kan alla se det.

Facebook säkert med https

När du loggar in till Facebook använder man en säker uppkoppling. Det kan man se från URLen, som börjar med https://, där s står för säker. Detta innebär att all information är krypterad mellan din dator och Facebooks server.

Alla har dock hört om de olika tillfällen då denna säkerhet har brutits, som den så kallade Heartbleed buggen, till exempel. Men det vore ganska otroligt om Facebook skullle använda sig av illegala hacking metoder för att komma åt dina inlägg. Sånt gör bara kriminella (eller regeringar).

Problemet här är att Facebook är kända för att sälja information om sina användare till företag som vill skicka specialiserad reklam. På samma sätt som du betalar din internetleverantör för en tjänst, så betalar de Facebook. Med andra ord är det inte din internetleverantör du ska oroa dig för mest, att de ska komma åt privat information.

Det bästa är därför att vidta vissa försiktighetsåtgärder innan du använder Facebook eller liknande sajter. Ett alternativ, om man verkligen inte vill att internetleverantören ska veta vad man håller på med, är att använda dig av ett Virtuellt Privat Nätverk (VPN) men det kostar pengar en annan lösning är att använda sig av en säker webbläsare som Tor för då går din trafik via väldigt många datorer innan den kommer fram till Facebook.

Jag har goda erfarenheter av att designa moderna och användarvänliga hemsidor med hjälp av HTML5 och CSS3. Jag anpassar hemsidor för olika plattformar T.ex. mobiler och surfplattor, för att kunna tillfredsställa alla användare. Jag använder mig även av jQuery vilket gör hemsidorna mer responsiva, interaktiva och användarvänliga. Dessutom har jag väldigt mycket erfarenhet med dynamiska webbsystem och hantering av MySQL databaser med PHP.
Privacy Policy