Opera 21 är de första att lansera ”Aura” maskinvaru-acceleration

opera aura

Den senaste versionen av Opera webbläsare lanserades denna vecka, med vilken man kan använda ”Aura”, där man accelererar hela webbläsaren genom att använda sig av datorns grafikkort.

Faktum är att eftersom Opera och Googles egna Chrome webbläsare använder sig av samma sorts teknologi, Chromium, verkar det som att Opera teamet har fått ett poäng över Google med sin nya Opera 21. Google planerar att gå över till Aura med vad de kallar M35 eller Chrome 35, som bör komma runt den 6 juni.

Trots att Operas anhängare länge har hyllat den som en ren, enkel webbläsare har den förlorat popularitet. Dess marknadsandel har stadigt fallit sedan augusti förra året, till cirka 1.13 procent, bra mycket bakom Internet Explorer, Firefox, Chrome och Apples Safari.

Företaget har dock varit snabba att inkludera nya funktioner på ett sätt som lockar till sig användare. Till exempel: Oper täcker över allt utom ett Urls domännamn, så att en lång Amazonadress bara visas som Amazon. (I Opera 21 är det här nu en möjlighet. Google planerar att göra något liknande, som de kallar för ”ursprungschip”. Ett säkerhetsföretag har dock varnat för att Googles sätt att göra det kan vara mindre säkert.

Opera hoppas att Aura ska vara en ytterligare morot. De bytte till Chromiummotorn i maj 2013, vilket gjorde den ännu mer lik Chrome webbläsaren. Men de har varit snabbare med att genomföra Aura teknologin. (Mozillas Firefox genomförde sin egen originella sorts hårdvaruacceleration i 2013.)

Vad är Aura?

Så vad är Aura? Enkelt uttryckt så är det ett sätt att optimera webbläsaren bättre, genom att använda en ny front end som utnyttjar GPU inne i din PC.

”Aura tillåter en smidigare och kvickare animering med en känsligare reaktion.”, sa Opera i ett blogginlägg. ”Hittills har vi bara skrapat på den här teknologins yta, och Opera 21 främsta avsikt var att få Aura att fungera på ett stabilt sätt. I framtiden kommer man att kunna se fler fördelar vartefter vi kan polera lite extra på de olika faktorerna.”

Från ett mer tekniskt perspektiv skulle Aura kunna bemöta utdragna problem med GPU minneskonsumtion och GPU återgivning.”, skrev Google utvecklare Elliott Glaysher i mars. ”Genom att använda vår egen grafikstack gör det möjligt at ha en OpenGL context per fönster, istället för en OpenGL context per tab, vilket drastiskt kan reducera GPU resurskonsumtion.

Med andra ord kan du förvänta dig att din nätläsare kommer att fungera bättre när Aura väl är genomförd.

Den uppenbara frågan är varför du kan behöva en webbläsare som är mer effektiv, när man ser att i stort sett varje PC har en. Svaret, enligt Intel exekutiver som nyligen marknadsförde Google Chromebooks med sitt nya  ”Bay Trail” atomchip, är HTML5: Inbäddade video klipp och annan rik media använder mer och mer av din PCs resurser. En webbläsare som fungerar mer effektivt ian ge din dator lite mer strömlinjeformad upplevelse.

Jag har goda erfarenheter av att designa moderna och användarvänliga hemsidor med hjälp av HTML5 och CSS3. Jag anpassar hemsidor för olika plattformar T.ex. mobiler och surfplattor, för att kunna tillfredsställa alla användare. Jag använder mig även av jQuery vilket gör hemsidorna mer responsiva, interaktiva och användarvänliga. Dessutom har jag väldigt mycket erfarenhet med dynamiska webbsystem och hantering av MySQL databaser med PHP.
Privacy Policy