Shrturl.co: Lita aldrig på ett kort URL

De allra flesta tycker det är bra när folk använder sin fantasi och kreativitet, vare sig det handlar om arbete eller en hobby. Det ligger i våra gener att koka ihop nya, coola saker och det är ju också på detta sätt som X365 blev till. Många tycker dock att det är förvånansvärt, eller kanske till och med lite farligt, när de ser vad Alexander Griffioen har kokat ihop på sin fritid: Ett verktyg som tillåter dig att redigera den sida som det korta URLet länkar till.

I princip fungerar det som så att du går till sajten shrturl.co, skriver in den sidas URL som du vill arbeta med och trycker på Edit knappen. Då kommer du till en framad version av sidan där du kan hålla på och ändra det mesta. Skriva om texten, lägga till en bild och mycket annat. När du är färdig, vare sig det handlar om att förbättra eller förvandla sidan, trycker du bara på Save&Finish. Då får du ett skräddarsytt shrturl.co som pekar till din sida, den som du har redigerat.

Det här är helt klart en uppfinning som kan vara bra att ha. När man jobbar med design av en webbsida, till exempel, kan experten komma med bra förslag och praktiskt visa upp dem. Men det är nog mest inbjudande för de som vill skoja med någon, eller även bedra folk. Man kan skriva nyheter som inte existerar eller ändra på rubrikerna på någon sajt.

Faktum är att den här tjänsten funkar mycket bra, men tyvärr har många människor blivit lurade att tro på vad de ser. Om man ser på Twitter, och söker på shrturl, så kan man se en hel del chockade twittrar som länkar till denna sida. Falska eller sanna- vem vet? Ett problem är att det inte står något på sidan om att den blivit redigerad och att det inte är äkta vara. En fördel är att dessa redigerade sidor med sina korta URL försvinner efter två dygn, men det är ändå ganska lång tid, alldeles tillräckligt för att lura hela världen om det sprids.

Det är helt okej att gå till sajten, shrturl.co, och pröva på hur det fungerar. Kom dock ihåg att om det är några oönskade följder av denna redigering så är det ditt ansvar. Något att ha i åtanke om man tänkt sig ändra på något hos större företag eller Vita huset.

Man kan ifrågasätta visheten av att skapa ett liknande verktyg, skulle Alexander verkligen ha gjort det? Det medför en hel del ansvar. Men faktum kvarstår att många är intresserade, den första veckan sedan shrturl.co öppnades har de haft mer än 681 000 besökare.

Uppdatering 

Tjänsten har stängs av av ägaren och är nu till salu.

Anonym insändare från våra läsare.
Privacy Policy