Skillnaden på hastigheten mellan vanligt webbhotell och ett CDN

Upptid och hastighet är något man hör mycket om på nätet. Det är klart att alla vill ha en sajt som fungerar perfekt, men det är ofta svårt att åstadkomma. Samtidigt vill man inte betala allt för mycket, speciellt inte om man är en liten firma som kanske precis satt igång. CDN innebär att information inte bara kommer från servern till ens eget webbhotell. Istället använder man sig av diverse servrar som är utspridda på olika platser. Detta förbättrar hastigheten avsevärt.

Det är inte gratis att använda internet, men man kan också tjäna ganska mycket pengar. När man först sätter igång kan det kännas, men det är viktigt att planera sin verksamhet. Man kan förlora mycket genom att ha en långsam hemsida, folk förlorar tålamodet mycket fort och går vidare till andra ställen. Därför kan det löna sig att köpa till ett CDN konto.

En del beror på vad man har för material på sin hemsida, och till vem man riktar sig. Har man sin verksamhet på engelska och vänder sig till olika länder, kan det vara bra med ett webbhotell som har sin server någonstans mitt emellan. Men även om man är en rent svensk sajt kan det bli problem om man får många besökare på en gång. Sajten kan gå långsamt, man kan få problem att spela upp eventuella videor och resultatet kan bli att man förlorar kunder.

Med CDN lägger man ut den statiska delen av hemsidan på flera olika servrar över hela världen. När någon kommer till sajten letas den närmaste servern fram och man minskar därmed på uppladdningshastigheten. Speciellt bra för videor och bilder. Vissa personer har märkt att hastigheten femdubblats när de köpt till ett CDN konto. Istället för tre sekunder tog det bara 0.7 sekunder för sidan att laddas. Det kan låta som en liten skillnad, men för kunderna så betyder det mycket.

Det finns olika lösningar med CDN. En variant är att man betalar en viss summa, inte alls så mycket, i engångsavgift. För det får man, till exempel, 1 000 GB. När man  har förbrukat detta så kan man betala igen, och så vidare. Denna mängd brukar räcka i minst ett år för en vanlig hemsida. Om man inte har mer än 1 000 besökare om dagen så ska det gå bra, och det tar tid att nå upp till det. Eftersom skillnaden i hastighet är så pass stor, är det väl värt investeringen.

Jag har goda erfarenheter av att designa moderna och användarvänliga hemsidor med hjälp av HTML5 och CSS3. Jag anpassar hemsidor för olika plattformar T.ex. mobiler och surfplattor, för att kunna tillfredsställa alla användare. Jag använder mig även av jQuery vilket gör hemsidorna mer responsiva, interaktiva och användarvänliga. Dessutom har jag väldigt mycket erfarenhet med dynamiska webbsystem och hantering av MySQL databaser med PHP.
Privacy Policy