Slutet för Windows XP

Microsoft annonserade redan för ett år sedan att de skulle pensionera XP. Inte så att det inte fungerar, men det kommer inte att vara några flera uppdateringar eller skydd. Detta skapar nya situationer som man ska vara medveten om ifall man inte vill uppdatera sin dator.

Problemet är att så länge som Microsoft håller ett öga på systemet så är det svårare för hackers att komma in. När man upptäcker en svaghet så fixar man den, ibland snabbare än annars men till sist blir det gjort. När man nu drar tillbaka sitt support kommer det att bli mycket lättare att utnyttja ett hål i säkerheten, en så kallad ”zero-day”. Andra program kommer säkerligen att upptäcka dessa svagheter, men det kan ta lång tid.

Vanligtvis är det en kamp när dessa säkerhetshål uppstår- vem ska hinna först? För det mesta vinner programföretaget eller webbläsaren, faktum är att vanliga användare ofta inte ens märker att något hänt. Just webbläsare är speciellt i rampljuset eftersom man kan få användarna att gå till en speciell webbsida där man kan utnyttja hålet. Nu när Microsoft inte längre kommer att fixa problemet bör man ta vissa säkerhetsåtgärder.

Till att börja med är det bäst att uppdatera sin dator och byta till Windows 7 eller 8, dessa har mer säkerhet inkluderade. Men om man av olika anledningar vill fortsätta med XP bör man i alla fall isolera denna dator. Om man har flera datorer i ett nätverk kan de också hotas om någon skulle komma in genom XP datorn, därför är det bättre att ha den på ett separat nätverk.

Man kan också installera en mer modern browser, och göra den till standard. Anledningen till detta är att XP bara går upp till IE9, så man kan inte få med sig de nya säkerhetsfunktionerna med IE10 och 11. Det gäller också att uppdatera sitt säkerhetssystem och brandvägg, så fort som möjligt. Ju mer skydd man kan ha, desto bättre. En hel del tredjeparters plugins behövs inte på webbläsaren, och man kan ta bort dem. I alla fall bör man ställa in datorn så den frågar innan den öppnar pdf-filer och annat man tar hem.

Man brukar säga att det är bättre att förebygga än att bota och när det kommer till datorer är detta verkligen sant. När man förlorar information, eller ännu värre saker händer, kan det skapa stora problem. Därför är det bra mycket bättre att uppdatera och skydda sig från början.

 

Jag har goda erfarenheter av att designa moderna och användarvänliga hemsidor med hjälp av HTML5 och CSS3. Jag anpassar hemsidor för olika plattformar T.ex. mobiler och surfplattor, för att kunna tillfredsställa alla användare. Jag använder mig även av jQuery vilket gör hemsidorna mer responsiva, interaktiva och användarvänliga. Dessutom har jag väldigt mycket erfarenhet med dynamiska webbsystem och hantering av MySQL databaser med PHP.
Privacy Policy