Twitch som vi känner till det kommer att dö om Google köper det- och det är något bra.

Under helgen spreds nyheten att Google talar om att överta Twitch.tv, en populär streaming tjänst för spelare, möjligtvis för så mycket som en miljard kronor. Internet, med sitt karakteristiska zen-lugn och moderata ”låt oss vänta och se” reaktion till alla nyheter, myntade med en gång hashtaggen #RIPTwitch för att klaga på överenskommelsen.

Låt oss få det korrekt: Twitch är inte någon bra tjänst. Twitch borde aldrig ha vuxit så stort som det gjort- den fjärde största trafikkällan på hela Internet. Twitch behöver hjälp. Twitch är den vanligaste standarden för spelstreaming, inte för att det är en så fantastisk plattform utan för att det är den enda plattformen som fungerar något så när.

Detta betyder inte att det är dåligt. När YouTubes copyright robot skandal nyligen exploderade så föreslog jag att om Twitch skulle börja tillåta sina användare att helt enkelt ladda upp spelrelaterade videor (professionellt producerade Let’s Play och liknande) så skulle det börja dra bort trafik från YouTube. Och jag står för det.

Problemet är att Twitch inte kan hantera den sortens sajt. De kan inte ens hantera sajten som den ser ut idag.

Växtvärk

Det är viktigt att komma ihåg att Twitch började som en liten, spelrelaterad underkategori på Justin.tv. Sedan, i någon sorts hönan och ägget relation, byggde Twitch och eSports community upp varandra till det enorma fenomen som hyr ut Staples Center för professionella spelevenemang och som kan skryta med 1.8 procent av USAs internet trafik under högtrafik. Det hela växte något så fantastiskt att Twitch i februari sväljde ner sitt ursprungliga moderföretag, Justin.tv.

Twitch integration finns i Xbox One och PlayStation 4 konsollerna, vilket har gjort att tjänstens popularitet dramatiskt ökat ännu mer.

Men som ett antal andra nystartare som ökat lavinartat, kan inte Twitch hantera sin popularitet. Varken utvecklare eller video streaming teknologi är billigt! Twitchs live video kvalitet är fruktansvärd, även om man har den bästa inställningen- och trots att det ser ut som sopor, har Twitch en tendens att släpa efter. Twitchs mobilappar är av dålig kvalitet, speciellt när det kommer till användargränssnittet. Och Twitchs ledning måste fortfarande komma på en lösning för dessa problem, som lever kvar sedan de var ett mycket mindre företag.

Ja, investering kan hjälpa Twitch att bygga upp något för långa loppet, men utöver de $1 miljard som Google erbjuder för en redan etablerad infrastruktur, erbjuder Google pengar för att faktiskt betala livestreaming spelare, och massor av dem, istället för de cirka 4 000 som Twitch Partners betalar för tillfället. Google erbjduer (troligtvis) full YouTube integration, så det kommer inte längre att vara nödvändigt att arkivera en video på Twitch, ladda ner den och sedan ladda upp den på YouTube- en antik och hemsk process som folk står ut med bara för att de vet att de verkliga pengarna ligger hos YouTube och inte hos Twitch.

Och viktigast av allt, Google erbjuder en enorm publik- den typ av publik som troligtvis inte ens vet vad Twitch.tv är för något. Detta betyder att fler streamers kan bygga upp efterföljare, fler tittare kan behålla den spontana kreativiteten med sånt som Twitch Plays Pokemon och det finns mer motivation för tredjeparter att investera i att skapa ”gör mitt liv lättare” streaming verktyg, vare sig det handlar om open-source programvara som OBS eller ypperliga produkter som Fraps.

Vill du ha legitimt spelstreaming? Det här är legitimt. Det är inte alls den perfekta lösningen- jag tvivlar starkt på YouTubes dåliga register med copyright frågor och möjligheten att man behöver ett Google+ konto för att använda Twitch. Nej, en perfekt lösning skulle vara att Twitch bygger upp sin egen infrastruktur och erbjuder legitim, långsiktig konkurrens till YouTube. Jag är helt enkelt inte säker på att Twitch har de pengar som behövs för att ta på sig en sådan gigantisk uppgift och gå direkt til #RIPTwitch för ett partnerskap med ett företag som kan flytta berg av denna storleken? Ja, det kanske är en överreaktion.

Om inte Google eller en annan intresserad part tar ett initiativ kommer Twitch troligtvis att dö ut med tiden, det spelar ingen roll hur populära de är med Dota 2 gruppen. Det kommer bara att dö den långsamma, smärtsamma döden av en tjänst vars rygg kollapsar under bördan av sin egen popularitet tills en annan tjänst som har mer ekonomisk backning och starkare infrastruktur- du vet, något som YouTube-  kom och gav den nådastöten.

 

Jag har goda erfarenheter av att designa moderna och användarvänliga hemsidor med hjälp av HTML5 och CSS3. Jag anpassar hemsidor för olika plattformar T.ex. mobiler och surfplattor, för att kunna tillfredsställa alla användare. Jag använder mig även av jQuery vilket gör hemsidorna mer responsiva, interaktiva och användarvänliga. Dessutom har jag väldigt mycket erfarenhet med dynamiska webbsystem och hantering av MySQL databaser med PHP.

Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *