Vad är Steam OS och hur fungerar det?

Steam OS är ett operativsystem som kan användas både för en vanlig dator men framför välkomnas det som ett operativsystem för en kraftfull HTPC, för de som älskar att spela. Det är baserat på Linux och har många olika finesser och funktioner. Man satsar på att det kommer att bli något unikt, det enda man ska behöva ha hemma i vardagsrummet för att kunna spela och göra mycket annat.

Detta OS är tänkt för Steam Machines, en sorts kombinerad dator och spelkonsoll. Dess specifikationer har fastställts av Valve Corporation, men det finns flera tillverkare. Här har man tusentals titlar för spel och media, det är Valves egen plattform. För att kunna installera Steam OS rekommenderar man att det i alla fall finns 4 megabyte internminne, sedan bör man ha en 64-bitars processor samt ett moderkort med UEFI. Man rekommenderar även minst 500 gigabyte lagringsutrymmen, men testkörningar visar att man kan klara sig på mindre. Allt beror på hur mycket man installerar och vad man vill göra med systemet.

En klar fördel med Steam OS är att man inte behöver lagra alla spelen på datorn. Istället ligger de i Steams databas och man har fri tillgång till dem. Med datorn kopplad till TV:n är det bara att sätta igång och spela. Steam kommer att bli en allvarlig konkurrent till både Playstation och xBox. I tillägg har man möjlighet till streaming av spel inom sitt hemnätverk. Man kommer också att kunna streama musik och media, och de flesta hoppas på att det kommer att ingå någon form av filmtjänst, som Netfix till exempel.

Naturligtvis kommer Steam OS att bjuda på flera överraskningar när det kommer ut. Men genom beta-varianten har man redan en ganska klar bild av vad man kan förvänta sig. Det finns två användarkonton, till exempel, med olika inställningar och rättigheter. Man växlar mellan Steam och Gnome, och då ändras kontot automatiskt.

De som har prövat på beta-versionen tycker att den är lite komplicerad att installera och använda. Med andra ord är det inte något för den som bara vill spela lite spel, då kan det räcka med att bara använda Steam under Windows. Men samtidigt så ser man att Steam OS har stor potential och med lite justeringar kan det bli en riktig höjdare. Med streaming av spel och media har man verkligen möjlighet att bli det regerande operativsystemet för spelare.

 

Jag har goda erfarenheter av att designa moderna och användarvänliga hemsidor med hjälp av HTML5 och CSS3. Jag anpassar hemsidor för olika plattformar T.ex. mobiler och surfplattor, för att kunna tillfredsställa alla användare. Jag använder mig även av jQuery vilket gör hemsidorna mer responsiva, interaktiva och användarvänliga. Dessutom har jag väldigt mycket erfarenhet med dynamiska webbsystem och hantering av MySQL databaser med PHP.
Privacy Policy