Vad håller egentligen NSA på med?

NSA står för National Security Agency och har i princip som uppgift att kontrollera folks kommunikation och lösa koder. Den grundades redan 1952, och är en viktig del av Amerikas nutidshistoria. De kommer ständigt upp i nyheterna och man talar om storebrorssynddrom, folk klagar på att deras privatliv invaderas, och så vidare. I verkligheten är det mesta dokumenterat, det är inte något nytt. NSA-experten James Bannford har analyserat och skrivit om det i sina böcker.

Men egentligen håller inte NSA på med något speciellt, och de behöver heller inte avlyssna eller gå in på folks privata kommunikationer för att veta allt om vad man håller på med. Många större företag använder sig av olika hjälpmedel på en regelbunden basis, och ingen tänker mer på det. Man kombinerar metadata och trafikanalys med det senaste inom big data analys. Stora internetföretag har gjort det i årtionden för att ge sina användare en personlig webberfarenhet.

Det är med hjälp av metadata som alla, inte bara NSA, kan komma på vad man håller på med. Trots att man krypterar och låser upp sin information på olika sätt. De flesta vet inte ens vad metadata är, såvida man inte verkligen är intresserad av fotografering, video eller musik. Man kan säga att det är information om data, eller innehåll. När man ser en bild på nätet, till exempel, så kanske den föreställer en vacker solnedgång. Men bakom bilden är det fullt med information som man inte ser med blotta ögat.

Om man tar digitala bilder, till exempel, så kan det finnas dussintals olika data och information gömda bakom bilden. Det finns flera format för dessa data. De vanligaste är Exchangeable Image File Format (EIFF), International Press Telecommunications Council (IPTC), samt Adobe’s Extensible Metadata Platform (EMP).

På en bilds metadata lagras vilken kamera man använde för att ta bilden, när och vilken tid och, om kameran har GPS, var man befann sig. När man sedan redigerar sin bild registrerar metadata vilket program man använder, både för datorn och för bilden. Vem som helst kan komma åt all denna information med rätt software eller genom att använda olika sajter. Det samma gäller när man surfar på nätet, de flesta idag är bekanta med cookies som dock bara är en del av det hela.

Det finns företag som specialiserat sig på att analysera metadata som lagras från sociala nätverk. Förutom det uppenbara, som ens ID och när man varit aktiv, kan de också se från vilken sorts dator och med vilket nätverk man var ansluten. Från dessa uppgifter kan man dra flera slutsatser.

Ett exempel var CIA-chefen Petraeus som använde sig av anonyma email för att kommunicera med sin älskarinna. Något som fällde honom var det faktum att FBI kunde spåra de hotell-wifi som han använt för att logga in, jämföra med gästloggen och därifrån fortsätta till hans mailkonto. Man ska därför vara medveten om att storebror kan se allt man håller på med- om han är intresserad.

 

Jag har goda erfarenheter av att designa moderna och användarvänliga hemsidor med hjälp av HTML5 och CSS3. Jag anpassar hemsidor för olika plattformar T.ex. mobiler och surfplattor, för att kunna tillfredsställa alla användare. Jag använder mig även av jQuery vilket gör hemsidorna mer responsiva, interaktiva och användarvänliga. Dessutom har jag väldigt mycket erfarenhet med dynamiska webbsystem och hantering av MySQL databaser med PHP.
Privacy Policy